Mezar Yapım Rehberi

Mermer Seçimi | Kabir Mezar

Mezarda Mermer Traverten Taş Kullanmak Uygun mu?

Türkiye'nin en yenilikçi firmalarından KABİR MEZAR olarak, mezar taşı seçilirken taş türünün seçimi çok önemlidir. Mezar yapıldıktan sonra yıllarca güneşe, yağmura, rüzgar ve buzlanmaya maruz kalacak, içindeki toprak ıslanıp kışın don yapınca dışarıya doğru basınç ve baskı yapacak, zemindeki en ufak kayma yüzeydeki taşlarda çok büyük basınç değişikliklerine sebep olacağından granit cinsi kayaçların tercih edilmesini daha çok öneriyoruz.

Ülkemizde geleneksel olarak mezar yapımında genellikle mermer ve traverten türündeki taşlar kullanılmıştır. Bunun sebebi bu mermerlerin ülkemizde yaygın şekilde bulunması, çok sayıda mermer ocağı sayesinde maliyetlerinin daha düşük olması ve mermerciler tarafından işlenmelerinin daha kolay olmasıdır. Oysa mermer, traverten gibi kayaçlar aslında iç mekanda kullanıma çok daha uygundur. Sertlikleri düşük ve damarlı, kılcal çatlak barındıran basınca karşı dayanıksız yapıları çatlayıp dağılmalarına sebep olmaktadır. Mermer ve travertenlerin yağan her yağmurda bir miktar asite reaksiyon vermeleri de bir diğer sıkıntıdır. Bunun yanında mezar üzerinde çürüyen yapraklar, kuş pislikleri gibi yabancı maddeler de aside sebep olur ve mezar yüzeyinin aşınmasına sebep olur. Birkaç ay içerisinde mermer mezarların önce yüzey cilası matlaşır, sonra pütürlü hale yüzey kararmaya ve kir emmeye başlar.

Mermer ve traverten kullanımın bir diğer sebebi de ülkemizden bol miktarda çıkartılan bu tür taşlar küçük ve orta çaplı işletmeler tarafından blok kaya halinde alınıp istenilen kalınlıkta işlenebilir olması ve kalın taşlı mezar modelleri için uygun fiyatlı malzeme olmasıdır.


Neden Granit Mezar Taşı Seçmeliyim ?

Granit kuvars, feldspat ve mika minarellerinden oluşan, yıllarca süren bu oluşum sonrası meydana gelen eşsiz bir bileşim kayaç türüdür. Granit iklim değişikliklerine, kötü hava koşullarına karşı dayanıklı olmasının yanında sunduğu görsel çekiciliği ile dünyada iç-dış mekan uygulamalarında çok tercih edilen bir üründür. Genellikle koyu renkler olmak üzere birden fazla renk çeşidi ve farklı ürün grupları ile sizlere tercih yapma imkanı sunmaktadır. Sertliği yüksek, kılcal çatlak barındırmayan ve çizilmeye karşı dayanımı fazla olup cila uygulamasının dış mekanda teorik ömrü 100 yıldır. Belirli aşamalardan geçtikten sonra kullanıma hazır hale gelen granit taşları bakım onarım istemeyen avantajları sayesinde mezar yapımında ilk tercihiniz olmalıdır.

Mezar yapımında kullanılması gereken asıl taş çeşitleri granit, bazalt, diyabaz gibi volkanik kaya çeşitleridir. Özellikle granit türü taşlar, yüksek sertlik dereceleri, esneklikleri, asitle reaksiyon vermeyen kimyasal yapıları sebebiyle dış mekan doğal şartlara karşı en dayanıklı mezar ve anıt kullanımına en uygun taşlardır.

KABİR MEZAR
Granit Mezar Taşı Seçimi | Kabir Mezar

Granit taş çeşitleri genellikle ülkemize ithal ve plakalar halinde işlenmiş halde geldiğinden pek çok türünde 20-30mm kalınlığında kullanabilirliği olmaktadır. Yerli granit taşlar blok halinde ocaklardan alınıp istenilen kalınlıkta işlenip mezar taşlarında kalın modellerde kullanılabilir. Mermer ve tarverten taşlara göre dezavantajı, daha pahalı oluşu açık renk çeşitlerinin az oluşu ve istenilen kalınlıkta kullanılamıyor olması sayılabilir.

Temel Betonu Atımı ve Mezar Montajı Vasıl Yapılmalıdır?

Hazır beton lahit bulunan mezarlıklarda, toprağın çökmesini beklemek gerekmeden mezar taşı montajını yaptırabilirsiniz. Normal toprak, köy ve mahalle mezarlıklarında ise mezar yapılmadan önce, defin üzerinden bir kış geçmesini ve kabaran toprağın çökmesini ve nitelikli temel betonu kullanılmasını tavsiye ederiz. Montaj ekibi ve bayilerimiz, talep ettiğiniz mezar siparişlerinizde mutlaka demirli, kaliteli temel betonu kullanılır. Dilerseniz siparişini verdiğiniz mezarlarda temel betonu ve tüm montaj aşamaları fotoğraflanır ve size gönderilir.

Kabir Mezar olarak 5cm ve daha kalın granit ve mermer mezarlarımızda içten çelik dübel ve köşebentli montaj sistemi kullanmaktayız. Blok taşlı ve Anıt Mezar tipi mezarlıklarında da uygulanam bu teknik kalın taşların mekanik sabitlemesinde kullandığımız yöntem dışarıdan görünmez, estetiği bozmaz ama mezarın on yıllarca yıpramadan sağlam kalmasını sağlar. Ekonomik çözüm ile yaklaşan bazı mermerci meslektaşlarımız kalın granit kullanmadığından mezarlarını genellikle 2-3cm kalınlığında ince mermer ve granitle yapar. Bu nedenle Türkiye'de mezarlıklarda çok sayıda fiziki olarak dağılmış mezarlarla bulunur.

Sipariş Teslim ve Montaj Süresi Ne Kadardır?

Montajı Bursa ve yakın il veya ilçelerde yapılacak olan mezarlar normal şartlarda 30 gün, daha uzak şehirlerde montajı yapılacak mezarlarda, sevkiyat ve montajı yapacak anlaşmalı mermermercimizin muhtemel yoğunluğunu düşünürsek 45-60 gün süre içerisinde montajı gerçekleştiriyoruz.

Dikkat edilesi gerek hususlardan birisi mezar montajı inşaat işleri grubunda olduğu için kış döneminde sert iklim şartları olan birçok şehirde mezar yapılmaz. Betonun düşük sıcaklıkta donması ve ufalanması sorun teşkil edecektir. Özellikle doğu anadolu bölgesi şehirlerimizde mezar montajları mayıs ayında başlarken, ege ve akdeniz bölgesindeki sıcak şehirlerde şubat ayında bile montaj yapılabilmektedir. Dini bayramlar ve kaybettiğiniz büyüklerinizin anneler veya babalar günü gibi özel zamanlarda yetişmesi için yoğunluğa bağlı olarak 30 gün değil de 60 gün önce sipariş vermenizi tavsiye ederiz.

Sipariş Verdiğim Yere Göre Mezar Model ve Fiyatı Değişir mi?

İlçe ve köy mezarlıklarında model sınırı yoktur fakat, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş gibi bazı şehirlerde belediyeler bazı şehir mezarlıklarına model ve ölçü standardı koymuştur. Bu standartlara uyan modeller dışında mezar yapılmasına izin vermemektedirler.

+ Her şehirde geleneksel mezar ebatları birbirinden farklı olabilir. Şehre göre örnek vermek gerekirse Konya'da 80x190cm gibi boy ve en ölçülerinde bir mezar normalken, örneğin İstanbul ve Kocaeli'nde 110x210cm den küçük mezar yapılmaz. Ankara için standart 85x205cm dir. Ebat farkılıkları mezar yapım maliyetine yansımaktadır.

+ Yukarıda belirttiğimiz gibi Ankara Karşıyaka ve Ortaköy Mezarlıkları gibi bazı mezarlıklarda belediye tarafından hazır beton lahitlere defin yapılır ve bu lahitler asıl yükü taşıdığı için demirli taban betonu atmaya gerek kalmaz. Tunceli, Sivas gibi illerde en az 20cm kalınlıkta demirli temel betonu atılması gerektiği için maliyet farklılığına sebep olmaktadır.

+ Bursa ili ve çevre il ilçelerin dışındaki illere Kabir Mezar üretimi modellerimiz granit mezarlar Bursa'dan nakliye ile sevkedilir ve mesafeye bağlı olarak fiyatın artmasına sebep olur.

+ Rize, Gresun, Trabzon gibi doğu karadeniz şehirlerindeki çok eğimli mezarlık alanlarında, arazi şartlarındaki eğim sebebiyle hem ulaşım ve montaj işçilik şartları zordur, bununla birlikte kot farkı sebebiyle beton yüksekliği bazen 70-80cm yi bulduğundan maliyete yansımaktadır.

+ Anlaşmalı montaj bayimizin olmadığı bazı şehirlerde mezar taşı montajını komşu şehirdeki bayimiz yapmaktadır. Bu nedenle montaj maliyeti artırabilmektedir.

Bütün bu unsurlar fiyatların şehirden şehire değişmesine sebep olmaktadır.


Mezar Yapımı Süreci

Mezar yeri belge aşamalarında size eğitim ve destek sağlıyoruz

Kaliteli Hizmet

En iyi kalitede malzeme, yenilikçi anlayış ve hassas işçilik ile üretim

Türkiye'nin Her Yerinde

Bulunduğunuz şehir ve bölgeye mezar yapım & montaj hizmeti.